Justea

De theeplantage van Justea, waar de bijzonder innovatieve theesoorten ontwikkeld en verbouwd worden, heeft zijn basis in Nandi Hills, Kenia. Een prachtige groene omgeving met eindeloze velden vol met theeplanten. Het is het allereerste ambachtelijke theefabriekje in Kenia. Deze kleine specialiteitenfabriek verwerkt orthodoxe thee welke nog nooit eerder op de wereldmarkt is gezien: Paarse, Groene, Oolong en Zwarte artisanale thee.

De meeste theeplukkers in de wereld willen gelijk na het plukken hun thee verkopen, meestal gebeurt dit aan grootschalige theebedrijven die de thee machinaal bewerken. De theeboeren krijgen van deze grote bedrijven vaak een erg lage prijs voor hun thee. Justea heeft berekend dat de kleinschalige theeboer in Kenia gemiddeld een prijs van 2 euro per 10-urige werkdag kreeg waarvan 20-30 eurocent overbleef na aftrek van onkosten en bonusbetalingen. Justea wil niet op deze manier werken en is een samenwerking gestart met kleinschalige theeboeren om samen op een eerlijke manier kwalitatieve thee te ontwikkelen, te produceren en te verkopen voor een eerlijke prijs. Voor u een beter gevoel en een verse, kwalitatief zeer goede thee.

Justea maakt 4 verschillende soorten typen thee met in elke categorie diverse smaken:

1. Purple tea: The magic tea.

2. Black tea: Energy tea.

3. Green tea: Anti-oxidant powerhouse.

4. Herbal tea: The cure-all tea.

Purple tea: the magic of all teas

Purple tea is een cultivar van de Camellia Sinesus Assamican. Het wordt paarse thee genoemd omdat de bladeren paars zijn en daardoor de thee een paarse kleur geeft. De kleur geeft al aan dat er zeer veel anti-oxidanten in zitten (meer dan in groene en zwarte thee), vergelijkbaar met de gehaltes in de superfoods acaï bessen en bosbessen.
De kleur is volledig natuurlijk. Om de beste paarse thee te krijgen worden alleen de meest verse bladeren geplukt die paars zijn. In tegenstelling tot groene thee worden de bladeren wel gebroken en pas daarna gestoomd, gerold en gedroogd.  Het productieproces van paarse thee is hetzelfde als de Oolong en de Black tea, maar het wordt gestoomd zoals de Green tea en geplukt zoals de White tea. De gezondheidsvoordelen van paarse thee zijn eindeloos door het hoge gehalte aan catechins en epigallocatechin galette (EPCG) waarvan aangetoond is dat deze een positieve bijdrage kunnen leveren bij het voorkomen van ziektes als diabetes, verschillende hartkwalen en kanker. Paarse thee werkt verder cholestorolverlagend, boost de cognitieve functies, voorkomt griep en verkoudheid en is ontstekingsremmend. Voordeel is ook dat het cafeïne gehalte veel lager is dan groene thee en de smaak zoeter en frisser is.

Black tea: the energy tea

De bladeren van deze thee komen van de Camellia Sinesus plant, net als de Oolong, Witte en Groene thee. Het verschil in smaak zit hem in de bewerking. Na het plukken, rollen en breken van de bladeren, worden ze volledig geoxideerd, voordat ze gedroogd worden. Dit is wat deze thee een rijke, donkerbruine kleur geeft en een volle, fruitige smaak. Ook is hierdoor het cafeïne-gehalte het hoogst van alle soorten thee.

Green tea: the anti-oxidant powerhouse

Groene thee staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. De bladeren zijn ook afkomstig van de Camellia Sinesus plant, maar worden na het plukken niet geoxideerd maar gede-enzymeerd zodat ze niet oxideren na het rollen van de bladeren. Daarom is groene thee lichter van kleur en heeft het een meer natuurlijke kleur en smaak.
Het cafeïne-gehalte is lager dan zwarte thee. Omdat er geen oxidatieproces is, bevat het unieke anti-oxidanten, zoals EGCG, wat in groene thee zit. Goed voor de vetverbranding, stress-reductie en voorkomen van neurologische aandoeningen.

Herbal tea: the cure-all tea

De voordelen van kruidenthee zijn eindeloos. De meeste soorten zijn cafeïne-vrij en door toevoeging van diverse kruiden onstaan de specifieke smaken, bv. Camille voor ontspanning, Hibiscus voor de bloeddruk, Lemongrass voor ijzertekort en Rooibos voor maagklachten.

Trio blikjes

Bent u benieuwd naar de thee van Justea, maar weet u niet zo goed wat u moet kiezen? Dan is een combinatieblik misschien iets voor u! Zo kunt u op een leuke manier kennismaken met de verschillende soorten thee.webdesign Proto Format